طراحی پاورپوینت علمی و حرفه ای

طراحی پاورپوینت علمی و حرفه ای

طراحی پاورپوینت علمی و حرفه ای

یکی از موارد بسیار مهم در همایش ها و سمینارهای علمی در کنار مواردی مانند زبان بدن، استفاده درست و مناسب از پاورپوینت و ابزارهای این چنینی است. در ادامه به بررسی نکات اساسی و مهم تهیه یک پاورپوینت علمی و حرفه ای می پردازیم:

1. اندازه و فونت مناسبی انتخاب کنید. از قانون 7*7 استفاده کنید. این قانون می‌گوید پاورپوینت شما حداکثر باید 7 خط داشته باشد و در هیچ خطی هم نباید از 7 کلمه بیشتر استفاده شود. البته عناوین و تیترها باید حداکثر از 5 کلمه تشکیل شده باشند.

فاصله سطرها و شماره فونت حروف باید به گونه‌ای باشد که در حالت نمایش بر روی پرده ویدئو پروجکشن و یا تلویزیون از همه نقاط اتاق جلسه قابل خواندن باشد. اندازه فونت ها باید برای متن بیشتر از 20 و برای تیترها بیشتر از 36 باشد. فاصله بین خطوط باید 1.25 و بیشتر باشد اما این فاصله نباید به گونه ای باشد که ارتباط مطالب قطع شود. به عنوان مثال فاصله سطر 3 باعث گسستگی متن می شود.

متن پاورپوینت باید خوانا و واضح باشد پس واضح ترین فونت ها را باید انتخاب کنیم مانند فونت B Titr  برای تیتر و  B Mitra برای زیر تیتر. علاوه بر این، بهتر است برای خوانا بودن مطالب به جای بولد کردن عبارات از اندازه بزرگتر برای آنها استفاده کرد. زیرا که بولد شدن در بیشتر مواقع از وضوح حروف می‌کاهد.

 

2. رنگ هم از نکات تعیین کننده در دیده شدن و خوانده شدن متن است. ترکیب رنگ‌های صفحه باید با مخاطب و موضوع بحث تناسب داشته و در بدترین شرایط نیز به دیده شدن متن کمک کند. دو شیوه اصلی یکی انتخاب زمینه روشن و متن تیره و دیگری زمینه تیره و متن روشن است. در شیوه اول حروف برجسته می‌شوند و در دومی ‌عمق پیدا می‌کند.

                    

 

هردو این شیوه‌ها مناسب هستند به شرط آن‌که متن با رنگ مناسب کاملا از زمینه متمایز گردد. ترکیب رنگ‌ها در طبیعت می تواند به ما در انتخاب رنگ هایی که همخوانی مناسبی دارند کمک کند. طبیعت به ما می‌گوید که ترکیب رنگ قرمز و سیاه و یا زرد و سیاه برای اعلام خطر است و در نتیجه اگرچه در ابتدا جذاب است اما در بلند مدت مخاطب را خسته می‌کند. در مقابل ترکیب آفتاب و آبی آسمان را بیاد بیاوریم که تا چه اندازه به لذت بردن ما از مناظر منجر می‌شود. به طور کلی اگر زمینه تیره است، بهتر است از رنگ های زرد و سفید برای متن استفاده کنید.

3. تا حد امکان از نمودار، شکل، تصویر، گراف و… استفاده کنید. زیرا تصویر بیشتر از نوشته در ذهن مخاطبان می ماند.  

 

4. هیچگاه بیش‌ از اندازه از افکت‌ها و جلوه‌های بصری استفاده نکنید زیرا باعث می‌شود مخاطبان شما پس از مدتی خسته شوند و هیچ تمایلی به نگاه کردن به پاورپوینت شما نداشته باشند. استفاده از افکت های زیاد انیمیشنی در ارائه‌های علمی و فنی، نشان‌دهنده غیر حرفه‌ای بودن شماست.

 

5. پاورپوینت فقط جای مطالب مهم است. قرار نیست در یک صفحه پاورپوینت، جمله نویسی کنید! فقط باید محتوا را به گونه‌ای که نکات اصلی را برساند به صورت «تیتر» بیان کنید. شما از پاورپوینت استفاده می‌کنید تا مطالب مهم را در ذهن مخاطب حک کنید، نه اینکه او را مجبور کنید زمان ارائه را صرف خواندن صفحات پاورپوینت کند. همچنین با این کار مخاطب جذب خواندن صفحات پاورپوینت می‌شود و دیگر به سخنرانی شما گوش نمی‌دهد. در سخنرانی‌های علمی و فنی مخاطبان ترجیح می‌دهند زودتر به اصل موضوع پرداخته شود و طرفدار حاشیه پردازی نیستند، پس پاورپوینت شما باید شامل نکات مهم ارائه باشد.

 

6. و در نهایت، بهتر است دومین اسلاید با سوال یا یک تصویر همراه باشد تا توجه مخاطبان را جلب کند.

 

موفق باشید.

.

نظرات

دیدگاهی بنویسید